Jane Street Townhouse

The landmarked façade of this 1800’s townhouse was all that was retained as part of a complete interior and exterior renovation. Working with a clean slate, the gardens were designed for a vibrant young family interested in spaces for play and entertaining. In order to provide light to the new basement level yoga studio and guestroom, the rear yard was excavated. The resulting bi-level back garden features a steel catwalk and custom river rock waterfall that spans both garden levels. A “floating” limestone bench, raised plant beds, vine covered walls and custom built-ins provide the perfect backdrop in which to entertain family and friends.

The townhouse’s roof terrace features a light tubular steel canopy with a Wisteria vine offering shade during the summer months. A pyramidal glass skylight leading to the children’s playroom is a central feature of the terrace. Pairs of Birch trees frame the skylight and provide those in the playroom with a glimpse of the garden above.

Architect:
Karen L. Jacobson Architects

Photos:
Francine Fleischer

Publications:
Spectacular Homes of Metro New York (pdf)

< Previous Project | Next Project >